Кожа

Кожата е най-големият ни орган. Размерът ѝ е 2 кв.м., но е дебела само няколко милиметра (от 0.1 до максимум 10 см) и тежи между 10 и 20 кг. в зависимост от теглото и ръста на всеки човек. На всеки квадратен сантиметър кожа има около 20 мастни жлези, 100 потни жлези, 4 м нерви, 1 м кръвоносни съдове, средно 5 косъма, около 5000 нервни окончания и приблизително 6 млн. клетки.

Структура и функция на кожата

Кожата се състои от три слоя:

  • Епидермис- той е разположен най-повърхностно и е в директно съприкосновение с агресивните фактори на околната среда, предпазвайки цялото ни тяло. Той се състои от вътрешен слой с живи клетки и рогов слой от мъртви клетки, които са обградени от мастни субстанции. Роговият слой предлага защита от различни патогени, дразнители, замърсители и дехидратация. Освен това този слой определя вида на кожата: гладка, копринена и стегната или груба, с петна и отпусната.

 

  • Дерма- слоят под епидермиса се нарича дерма. Той е с дебелина около 1мм. Съдържа еластични съединително-тъканни влакна,кръвоносни съдове, нервни влакна, нервни окончания, потни жлези, космени фоликули и мастни жлези. Дермата покрива хиподермата.

 

  • Хиподерма– най-вътрешният слой.  Изграден е от мастни клетки и съединителна тъкан. Запасите от липиди се складират под формата на мастна тъкан в хиподермата.

    Опасни агенти, застрашаващи здравата кожа

Защитната функция на кожата се подпомага не само от клетките и мастната тъкан вроговия слой, но и от естественото овлажняване чрез намиращият се на повърхността на кожата хидро-липидния слой, съдържащ смес от пот и себум.

Ежедневният стрес от външни фактори, които влияят на кожата в офиса, у дома или по време на годишния отпуск, нарушават кожната бариера. В резултат на това тя изсъхва, става груба, напукана, лющеща се и често сърби или пари. Проникващите дразнители и замърсители могат да предизвикат кожни раздразнения, възпаления или алергии. Правилната грижа за кожата засилва и подпомага бариерната функция на кожата, докато неправилната я отслабва.

 

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)