Коса

Структура и цикъл на растеж на косата

Косата е съставена от здрав структурен протеин, наречен кератин с вградени липиди, които придават еластичност на косъма. Кератинът е същия вид протеин, от който са изградени и ноктите.
Броят на космите варира от 85 000 при червенокосите до 150 000 при блондините, което означава от 300 до 900 косъма на квадратен сантиметър. Косъмът е дебел средно 0.08 mm и расте между 0.1 и 0.2 mm на ден.

Всеки кичур от косата се състои от три слоя:
   1. Вътрешен слой или медула, която присъства само в плътните дебели косми и липсва при тънките коси.
   2. Средният слой, известен като кортекс. Този слой осигурява едновременно здравината, цвета и текстурата на косата.
   3. Най-външният слой е известен като кутикула. Кутикулата  е тънка и безцветна и служи като защитна обвивка на кортекса.

Структура на корена на косъма

Косменият растеж се контролира от корена на косъма, който е разположен в дермата и е затворен в рамките на космения фоликул. В основата на космения фоликул е дермалната папила. Дермалната папила се храни от фини кръвоносни съдове, които носят храна и за производството на нова коса. Дермалната папила е много важна структура  за растежа на косата, тъй като съдържа рецептори за мъжките полови хормони (андрогени). Андрогените регулират растежа на космите и в присъствието на андрогени в скалпа- може да причини прогресивно смаляване на космения фоликул, следствие на което  космите на главата да станат по-фини. Това е характерно при хора, които са генетично предразположени към този вид косопад.

Цикъл на растеж на косата.

Растежът на косата протича в повтарящи се цикли. Един цикъл може да бъде разделени на три етапа:
   1. Анаген - фаза на растеж;
   2. Катаген - преходна фаза;
   3. Телоген- фаза на покой.

Всеки един косъм минава през трите фазите независимо от съседните косми.

Анаген- фаза на растеж. Приблизително 85% от всички косми са във фаза на растеж във всеки един момент. Фазата анаген може да варира от два до шест години. Косата расте приблизително 10 cm на година.

Катаген - преходна фаза. В края на фаза анаген космите влизат във фаза катаген, който продължава около една или две седмици. По време на фазата катаген косменият фоликул се свива до около 1 / 6 от нормалната дължина. Долната част на фоликула е разрушен, косъма спира да расте и накрая пада.

Телоген  - фаза на покой. Фазата на покой следва преходната фаза- катаген и обикновено продължава около 5-6 седмици. През това време косата не расте, а в края на тази фаза се оформя нов космен корен. Приблизително 10-15% от всички косми са в тази фаза във всеки един момент.

В края на фазата телоген, косменият фоликул отново навлиза във фаза на растеж-анаген.  Така цикълът се повтаря отново и отново.

Структура и фукнция на скалпа

Строеж на скалпа

Строежът и функцията на скалпа не се различава от тези на кожата.

Проверете какъв е Вашият тип коса тук, отговаряйки на нашите 5 въпроса за персонализирана диагностика.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)