Фактори, влияещи на косата

Козметика за коса

Миенето и стилизирането на косата не само подхранва косата и скалпа, но може и да я увреди. Честото миене може да доведе до дехидратация и раздразнения, особено ако водата е прекалено гореща, а шампоана прекалено агресивен. Водата за коса на спиртна основа, стилизиращите гелове или лаковете за коса могат допълнително да причинят увреждания. Освен това, температурата на водата не трябва да е по-висока от 35°C.

Шампоанът трябва да се приложи само веднъж и след това добре да се изплакне. Второ измиване е необходимо само ако косата е силно замърсена.

Къдренето и боядисването изсушават и стресират силно косата и могат да раздразнят скалпа. Следователно косата никога не трябва да се къдри и боядисва едновременно. След третирането трябва да се използва мек и овлажняващ шампоанили Възстановяващ шампоан за изтощена коса на Sebamed в комбинация с Възстановяващ балсам за коса.

Сешоарите и машите за къдрене допълнително стресират косата. Само усилената грижа може изтъняването на косъма и загубата на неговата еластичност и блясък.

Хранене 

При нормално хранене скалпът и корените на косата се хранят достатъчно. Рядко срещащите се хранителни дефицити могат да доведат до промени в космения растеж, както и до опадане на косата. Все пак загубата на коса обикновено се дължи на други причини. Няма специална диета за красива коса или като мярка  за предпазване от загуба на коса.

Наследственост

Гените предопределят каква е косата ни- цвят, гъстота, къдрава или права. За да се поддържа косата красива е необходимо да се полагат грижи за нея като се използва подходяща козметика за коса.

Стареене

С напредване на възрастта косата и скалпа стават по-сухи. Най-забележимата промяна е загубата на цвят и посивяването на косата, поради спирането на продукцията на меланин от пигментните клетки. Поради хормоните, много мъже в средата на 20-те си години вече се борят с оплешивяването. Млади жени с хормонални проблеми и по-възрастни жени в менопауза много често губят косата си поради намалената продукция на естроген.

Други

Слънце

УВ-лъчите на слънцето не само изсветляват косата, но и я дехидратират. Скалпът също често губи овлажняването си и може да пари или сърби. При рядка и лека коса скалпът е по-чувствителен към слънчево изгаряне. Поради това при често излагане на слънце и особено през летните месеци се препоръчва използването на  мек и овлажняващ шампоан  в комбинация с Възстановяващ балсам за коса.

Климат

Скалпът и косата се дехидратират лесно при студ, горещина или ниска влажност. Косата става изтощена, без блясък, с вид на слама, трудна за разресване и лесно се наелектризира. Скалпът се чувства опънат, сърби, лющи се и е по-чувствителен. Препоръчва се употребата на  Възстановяващ шампоан за изтощена коса на Sebamed в комбинация с Възстановяващ балсам за коса.

Замърсители от околната среда/патогени

Замърсителите във въздуха атакуват скалпа и косата и ги дехидратират. Могат да се появят раздразнения на скалпа със зачервяване, сърбеж, парене и лющене на кожата.

Стрес

Стресът може да увеличи чувствителността на скалпа и да попречи на растежа на косата. Препоръчва се употребата на  Възстановяващ шампоан за изтощена коса на Sebamed в комбинация с Възстановяващ балсам за коса или при необходимост Шампоанът против косопад на Sebamed.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)